De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met mooie winsten gesloten. De zorgen over de Portugese bankensector en de hard opgelopen aandelenkoersen, die eind vorige week nog voor flinke verliezen zorgden, werden weer terzijde geschoven. De focus blijft gericht op het halfjaarcijferseizoen, dat deze week ook in Europa begint.
In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,7 procent op 406,55 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 624,52 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,8 tot 1,2 procent.
In de AEX was ASML de enige verliezer, met een min van 0,6 procent. De chipmachinefabrikant komt woensdag, als eerste van de Amsterdamse hoofdfondsen, met de resultaten van het tweede kwartaal. Analisten verwachten dat het bedrijf daarbij een stijging van de winst en de omzet kan melden.
KPN sluit toch met winst
KPN eindigde een fractie boven de slotstand van voor het weekeinde. Het telecombedrijf stond lange tijd op verlies, nadat miljardair Carlos Slim vrijdag in een interview had laten doorschemeren dat het belang van zijn América Móvil in KPN moet worden gezien als een belegging. Het Mexicaanse bedrijf zou overwegen uit KPN te stappen als de juiste prijs voor de aandelen kan worden gevangen.
ArcelorMittal voerde de AEX aan met een winst van 2,6 procent. Wolters Kluwer (plus 1,4 procent) hoorde ook bij de grotere winnaars. De informatieleverancier meldde software te gaan leveren aan de Amerikaanse verzekeraar American National.
Banco Espirito Santo onderuit
Banco Espirito Santo (BES) verloor in Lissabon 7,5 procent. De op één na grootste bank van Portugal, die vorige week in het nieuws kwam door de financiële problemen bij moederbedrijf Espirito Santo International, heeft een nieuw topbestuur benoemd. Ook heeft Espirito Santo International een belang van bijna 5 procent in BES verkocht om leningen te voldoen.
De euro was 1,3625 dollar waard, tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 100,89 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 106,98 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl